Copyright © 2004 - Blogger.ba. Sva prava pridržana.

looking up; <body>
MOJI LINKOVI


slikice

glitter-graphics.com

glitter-graphics.com

glitter-graphics.com

glitter-graphics.com

glitter-graphics.com

glitter-graphics.com

glitter-graphics.com

moj profil
Image and video hosting by TinyPic
name:dajana
age:15
school:"fatima gunic"
znak:skorpijaglitter-graphics.com
Britney Spears - Blackout - 10 - Piece Of Me

music player
I made this music player at MyFlashFetish.com. More colors.
Visitor Map
Create your own visitor map!pjesmice i ljubavni sms

ti si malo mace
sto po srcu grebe
volim taj oziljak
jer je on od tebe
uz taj oziljak
jedno ime pise
to je ime tvoje
volim ga najvise!!!!

koliko ima u danu minuta
toliko te zelim poljubiti
puta!!!!

voljeti je lijepo,
voljeti je lako,
ali voljeti
kao ja ne moze
svako!!!!!!!!!
Ljubavni SMS

Prolazim kroz tamne ulice koje su prije bile svijetle. Ulice tamne kao i moje srce kad nisi ti kraj mene.

Prestat ću da te volim, prestat ću da ti se divim, prestat ću da mislim na Tebe, onog dana kad ću prestati da živim!

ŽIVIM - jer su oni to htjeli VOLIM - jer sudbina to svima dijeli PATIM - jer volim drage oči Tvoje UMIREM - jer volim ono što nikad neće biti moje.

Zbog Tebe bih sve ostavio druge, ako sam pogriješio, kazni me, al' jednom reci bar ove noći tužne, dal bi zaplakala Ti ako me ne bude...

Ako me voliš, ne pričaj nikom. Ako me želiš, ne daj me nikom. Ako me ljubiš, ljubi me nježno. Ako ni jedno od toga nije, vrati mi srce oprošteno Ti je……….

Život je kratak za samo jednu ljubav, ali obično jedna ljubav i čini život životom.
Sinoć sam dobio poruku sa neba. Bogovi su se žalili da im je pobjegao najljepši Andjeo. Ne brini, nisam te odao!!!
Pošto si se uselila u moje misli tražim gostoprimstvo u tvom zagrljaju. Jer je tamo najljepše.
Nasmiješi se kad me vidiš, ostanemo Prijatelji. Jer nitko nezna sto smo htijeli, jer nitko nezna sta smo bili...
Ostanemo Prijatelji...
Postoji tren kada suze samo teku i kad od boli plačem; tren kada gubim nadu da molim jer osjećam samo jedno - da te VOLIM!!!
Ako se ikada budemo rastali, gubimo oboje. Ja jer sam Te volio. Ti jer si bila ta koju sam volio. Ali ipak gubiš samo Ti, ja ću naći nekog drugog koga ću voljeti.
Nemoj nikada svoju tugu zalijevati suzama jer sve što se zalijeva raste još više.
Ne mogu više letjeti do Tebe i gledati kako sanjaš, uzela si mi sve pa i krila.
I umoran sam kao stari ratnik i poslije svih bitaka srce me boli, a jedini lijek je netko kao ti da me voli...
Kad me sretneš s njom, ne gledaj ju kao suparnicu, već ju gledaj kao biće koja nije imala sreće jer je uzela dečka koji ju nikad voljeti neće.
Tražio sam Boga da mi da cvijet, dao mi je vrt. Tražio sam Boga da mi da stih, dao mi je pjesmu. Tražio sam Boga da mi da sreću, dao mi je TEBE!
Ne gledaj me tako dok Te gledam da drugi koji nas gledaju gledajući nas kako se gledamo ne pomisle da se pogledima volimo!

GLASANJE
DA LI VAM SE BLOG SVIDA?
EXTRA JE
SUPER JE
NE SVIDA MI SE
ODLICAN
BEZVEZE JE
pollcode.com free pollssta vam se svida na blogu?
testovi
savjeti
stihovi
animacije
nista
  
pollcode.com free pollsMji Favoriti
Jedinstvena Bosna i Hercegovina
Hey, hey, my, my R´n´R can never die
Koraci do sna!!
San o jednoj ženi
He is My Soulmate
GORNJA PUHARSKA
VRAŽIĆANI CIJELOG SVIJETA
RODNA GRUDA
VEDSKI KOSMOS -- VEDSKA KULTURA
ensarijka
Iskreno Vaša
*A Lonely Road*
Svemirske Pjesme
Gracias a la Vida
burek
Juventus FC - Balkan
The Dewd's
Nikad ne reci dvaput
hadzinica
Silent
Papatya
Aime Sati
Backpacker
MOJA BOGDA SNA
Budan u snovima vs. sanjar na javi
Tišina
PonekadPomalo
Bojis li se mraka
Obilježena.
U urbanoj sahari života
Nakane o Barbari
Strangers In The Night
Fildžan viška
Rahat No More
Hikaje- mudrosti
Bosnian nasheeds
Hej, curo detoksirana
Leteci Holandjanin
lost gipsy
ПРОПУХ
Šupljoglavi praznoglavac.
Đastin Timberlejkova sobica u potkrovlju
O.Š.GLAVATIČEVO
blob
Besmrtnost duše
U Zmajevom gnijezdu
Mjesečevi Prsti
mama
posveћeno жrtvama dlakavih жena
sanatorium
više...

BROJAC POSJETA
94039

Preradila: Pretzel22.10.2008.

Uspješno učiti? Moguće!

Da, kladim se da ste svi (koji ste to, naravno, htjeli) bar jednom sjeli za stol, otvorili knjigu, počeli učiti i – odustali, jer vam jednostavno 'nije išlo'.

Image and video hosting by TinyPic

Isto tako, uvjerena sam da ste na Internetu našli milijun savjeta za uspješnije učenje, hrpu navodno ispitanih metoda učenja i još štošta korisno. Ali, isto tako kao što smo svi individualne osobe, logično je da će svakome od nas odgovarati i različit način učenja. No, ipak mislim da svakome od nas odgovaraju neke osnove po kojima se dalje možemo ravnati.

1. Nahrani svoj mozak jer će, vjerovao/la ili ne, bolje pamtiti

Često zanemarujemo da je hrana poput ribe, soje, jaja, povrća, gljiva, sjemenki, orašastih plodova, ružmarina, te tekućina poput čajeva i vode, jako zdrava i korisna za mozak. Od njih nam mozak radi brže, svježiji je, lakše stvara i čuva pamćenje, nadoknađuje masnoće koje gubi dok razmišlja, a na kraju krajeva, ne dehidrira i ostaje u punoj funkciji. Također su vrlo preporučljivi B1 i B2 vitamini (nalazimo ih u grašku, grahu, orasima, mesu, mlijeku, jajima, žitaricama), beta-karoten koji je ključan za izoštreno pamćenje (zeleno povrće, mrkva, naranče) te cink, koji sprječava depresiju, senilnost i slabo pamćenje (morski plodovi, cjelovite žitarice, južno voće). Nužno je pritom izbjegavati zasićene životinjske masti (mast, maslac, masno meso, masne sireve i mlijeko) i alkohol, jer se tom hranom smanjuje dotok krvi u mozak, a samim time i sposobnost učenja i pamćenja.

2. Odredi svoj cilj

Nije isto učiti 'samo da bi bilo pozitivno' ili za odličnu ocjenu. Zašto? Jer sam cilj radi ogromnu razliku između volje za učenjem. Usporedi samo najboljeg i najlošijeg učenika u svom razredu. Doduše, ne mora značiti da onaj najlošiji ne bi htio biti puno bolji, ali očito je da nema baš neku preveliku volju raditi malo više za bolju ocjenu dok, s druge strane, najbolji učenik vjerojatno ulaže puno od svojeg vremena i mogućnosti u svoje (očito uspješne) ocjene i ciljeve. Nakon što sam sa sobom odlučiš koji su tvoji ciljevi i do koje mjere želiš uspjeti, tek tada možeš krenuti dalje.

3. Organiziraj svoje vrijeme

Da, lako je biti odličan i uspješan ako nemaš baš ništa drugo za raditi osim učenja. Takve osobe imaju vremena za bacanje pa im nije problem ostaviti pola popodneva na učenje, dok će se ostatak dana odmarati i zafrkavati. No, mnogi mladi danas imaju mnogo drugih obaveza, hobija ili bilo čega drugog što im nužno uzima potrebno vrijeme. Zbog toga je potrebno imati dobru organizaciju, jer bez toga ćeš teško uspijevati stići baš sve što želiš, a da to napraviš onako kako treba. Stoga, ako dolaziš npr. iz škole u 14 sati, a moraš nešto obaviti u 17 sati (sportski trening, neka obaveza, bilo što), moraš znati da ta tri sata i nisu nešto puno vremena te ih moraš dobro iskoristiti. Najveća je greška nas mladih što nam se, kad dođemo iz škole, ne da baš ništa. To trebaš u korijenu spriječiti, pa se, kad dođeš iz škole, odmori npr. pola sata, a onda sat vremena uči. Ovo je, ponavljam, primjer, svatko ima drugačiji radni dnevni ritam i drugačije sposobnosti, pa će se svatko prilagoditi onome što vrijedi za njega. Zaključak: bitno je znati koliko ti je vremena na raspolaganju, što obavezno moraš odraditi te koliko ti je vremena potrebno za što. Po tome se ravnaj i organiziraj svoje vrijeme.

4. Odmaraj se kontinuirano

Možda zvuči čudno, ali koliko god puno gradiva imaš za naučiti, a uz to nemaš puno vremena, MORAŠ poslije određenog vremena učenja (45 minuta do sat vremena) napraviti pauzu od 5-15 minuta. Zašto? Jer će ti mozak previše raditi ako učiš duže od nekih prosječnih sat vremena, i svako duže prisiljavanje da učiš neće uopće biti korisno, što ćeš uočiti tek kasnije. Koliko god nemoguće izgledalo da se uz toliko puno gradiva svako toliko odmaraš, to je nužno jer će ti se u suprotnom mozak samo umarati, a tako ćeš postići samo manje – umjesto više. Također, nemoj se dovoditi u situaciju da učiš po noći – ovo znam iz vlastitog iskustva. Isto kao i kod maloprije spomenutog slučaja, mislit ćeš da učiš i pamtiš, a mozak će ti se samo preopterećivati jer je ionako već umoran od cijelog dana. Ni takvo učenje neće previše uroditi plodom.

5. Preispitaj se

Česta greška u učenju koju prepoznajem kod svojih vršnjaka je slijedeća: uporno mi tvrde kako su učili cijeli prethodni tjedan npr. povijest, a onda, dok ih slušam kako odgovaraju, ne znaju skoro pa ništa. Zašto? Jer su gradivo naučili do granice prepoznavanja. Dakle, profesor ih pita najobičnije pitanje, a oni ne odgovaraju na njega. No, kad profesor uoči da oni ne znaju, on će im nešto natuknuti, te će se oni sjetiti par detalja vezanih uz spomenuto, no i dalje ne znaju reći sve što treba. To nije baš najbolji osjećaj za učenika dok odgovara – kad zna da zna, a ne može se sjetiti. Uopće nije problem u njemu ni u njegovom pamćenju. Jedino što u ovom slučaju treba poduzeti pri učenju je slijedeće: kad dobro proučiš detalje neke lekcije, ono što je u njoj važno, a na kraju to i naučiš – postavi si pitanja, tako da na njih moraš odgovarati punim rečenicama. To je jedini način da znaš kasnije odgovoriti na profesorovo pitanje rečenicama koje će biti potpune, smislene i koje će sadržavati potreban odgovor.

Image and video hosting by TinyPic

6. I na kraju – nagradi se!

Kad se preispitaš (sam sebe ili te netko drugi preispita) i vidiš da si naučio do razine do koje želiš, ili, još bolje, kad si već odgovarao profesoru i dobio željenu ocjenu – nagradi se! I to na bilo koji način poželiš. Radi ono što voliš; izađi i prošeći, nazovi prijatelja/prijateljicu, dečka ili curu, odspavaj… Bilo što. Na kraju krajeva, na kraju svakog tjedna je i vikend, iskoristi ga što bolje možeš, a dio vikenda obavezno odvoji za odmor i zabavu. A za što nam inače služe subote navečer? :)

Ovo su neke osnove koje su uglavnom potrebne da bi se uspješno učilo, ako to stvarno želiš. Izgleda komplicirano, ali je zapravo vrlo jednostavno. Kada se jednom privikneš na takve osnove, poslije uopće nećeš razmišljati o tome, nego će ti to automatski biti temelj kod svakog slijedećeg učenja.

;when will you come back