beats by dre cheap

Osamostali se!

Upravo si u pubertetu i hormoni ti divljaju, neprestano se svađaš sa starcima i sve ti ide na živce, ali iz te situacije ne možeš pobjeći. Prisiljena si i dalje živjeti pod istim krovom sa starcima? Okreni situaciju u svoju korist! Osamostali se i postani odgovorna mlada osoba!


Počni od malih stvari

Često se svađaš sa starcima, koji te tretiraju kao 7-godišnjakinju? Čini ti se da si pametnija i zrelija od svojih vršnjaka, i smeta te što se prema tebi još uvijek ne odnose kao prema odrasloj osobi? To možeš promijeniti. Pokušaj malim stvarima dokazati svoju zrelost, ne ponašaj se kao razmažena klinka pa će te možda ozbiljnije i shvaćati. Nesporazume pokušaj riješiti razgovorom i uvijek im pokušaj dati razumne argumente. Dođi doma u dogovoreno vrijeme, pa ćeš slijedeći put vjerojatno moći ostati duže vani, jer ćeš tako steći povjerenje roditelja i shvatit će da si odgovorna osoba kojoj se može vjerovati.

Stekni samopouzdanje

Nemoj misliti da ne možeš neke stvari. U životu uvijek bolje prolaze oni s pozitivnim stavom. Budi sigurna u sebe i ono što radiš i znaj da ti to možeš! Pobijedi sramežljivost, i čak ako i ne uspiješ baš svaki put ostvariti svoj cilj, nemoj odustajati. Zapamti da je svatko dobar u nečemu, a upornost se uvijek isplati.

Neka te okružuju pravi ljudi

Teško je biti samostalan i neovisan ako su tvoji frendovi sasvim drukčiji. Jesu li ti starci već rekli kako im se ne sviđa tvoje društvo? OK, ne znači da si ti loša ako su oni loši, ali to ipak utječe na tebe. Npr., ako ti želiš zaraditi dobre ocjene u školi, a tvoju frendicu za to i nije briga, možda odeš s njom na kavu i opet dobiješ jedinicu iz povijesti. To ti baš i neće pomoći pri ostvarenju tvojih ciljeva i na putu ka samostalnosti. Pokaži im što želiš, a najvažnije je da se držiš onoga što si sama sebi zadala.


Preuzmi odgovornost, počni zarađivati

Imati posao u teen godinama može ti se činiti kao prava gnjavaža, jer, tko ima vremena još i za to? Ipak, to je jedna od važnih stvari koja će omogućiti tvoju samostalnost. Sjeti se koliki mladi rade ljetne poslove i tako zarađuju za ljetovanje. Osim summer joba, možeš se prijaviti i za neki honorarni poslić tijekom ostatka godine. Naravno da ne smiješ zapustiti školu, jer bez toga opet nemaš ništa. Misliš li da nemaš vremena, vjerojatno se samo trebaš bolje organizirati. Pružaju ti se brojne mogućnosti: prijavi se za rad u školskoj kantini ili knjižnici, pregledaj oglase, potraži dodatne informacije na Internetu...Sigurni smo da ćeš naći nešto što ti se sviđa! I vjeruj, super je osjećaj kad dobiješ vlastiti novac za nešto što si sama napravila. Ne očekuj neke velike cifre već na početku, ali svaka nadopuna tvom džeparcu dobro je došla, zar ne? Napokon nećeš više morati žicati starce za svaku sitnicu, a time će se smanjiti i te svakodnevne svađe.

Iskoristi svoje talente

Svatko je dobar u nečemu, a možda si baš ti razredna matematičarka, ili ti pak super ide engleski? Ne predlažemo da frendovima naplaćuješ instrukcije, ali možeš davati instrukcije nekom iz osnovne škole, ako si ti npr. već u srednjoj. To ne oduzima puno vremena, a dobro će ti doći.

Kreativna si osoba? Baviš se glazbom, pišeš pjesme, imaš super glas? Možda voliš plesati, ili pak pisati, crtati...? Sve to ti mogu biti hobiji i stvari koje voliš raditi u slobodno vrijeme, ali zapamti da su to talenti koje nemaju svi. Možda su to stvari s kojima se želiš baviti u životu? Ako je tako, trebaš početi što prije! Svoje pjesme, tekstove, priče ili crteže nemoj držati u ladici, već ih pokaži drugima, pošalji ih u neki časopis ili se prijavi na natječaj. Imaj samopouzdanja i vidjet ćeš da ti to može puno pomoći u životu. Na kraju možeš dobiti i nekakve novce, i super osjećaj neće izostati kad shvatiš da možeš zarađivati onim što zapravo i voliš raditi. Sretno!

♥ My dreams are coming true♥
http://usamljenosrce.blogger.ba
22/10/2008 11:31