beats by dre cheap

Pomoć - Moji roditelji se razvode!

Preko tjedna kod mame, vikendom kod tate, preko praznika kod bake, nažalost svakodnevica je mnoge maloljetne djece diljem Hrvatske, a i svijeta. Ne znaš voliš li jednog više, ili manje, tko ti je draži i zašto se osjećaš ovako tužno i odbačeno? Ipak nije sve tako crno kao što se na prvi pogled čini!


U predblagdansko razdoblje vjerojatno je najteže zamisliti božićnu idilu bez oba roditelja, otvaranje poklona odvojeno, vozikanje od jednog do drugog stana, umjesto da budete svi zajedno i uživate u božićnim blagdanima.

Danas kao da je postao trend živjeti drugačije od onog što smatramo "normalnim": obitelj u punom smislu te riječi, što podrazumijeva mamu, tatu i djecu! Nasuprot tome imamo samohrane roditelji, polubraću i polusestre. Teško je priviknuti se na činjenicu da tvoji roditelji više ne žive zajedno, da se vole na drugačiji način nego dosad, i da će na kraju vjerojatno imati nove partnere. Nažalost, ne možeš utjecati na to koliko god se trudio, jer tvoji su roditelji dvoje odraslih ljudi koji itekako dobro znaju kakve posljedice će snositi nakon takve odluke i da je tebi u svemu tome najteže. No, isto tako znaju, da tvoj život ne bi bio nimalo bolji kada bi neprestano morao slušati njihove svađe i prepirke, ružne i teške riječi i tko zna što još.

● Budući da ćeš živjeti, ili živiš samo kod jednog od roditelja, to ne znači da ćeš s onim drugim morati nužno manje kontaktirati, ti ga uvijek možeš nazvati, poželjeti da se sastanete i porazgovarate, ukoliko smatraš da je to pravilno. Ali ne zaboravi da se uvijek moraš savjetovati s roditeljem s kojim stanuješ!


● Moraš na vrijeme shvatiti kako ćeš morati malo smanjiti broj svojih želja u materijalnom smislu, budući da stanuješ samo s jednim roditeljem i visina prihoda je smanjena. Neka te to ne žalosti, i čim uzmogneš, pomozi mami ili tati tako što ćeš naći honoraran posao (raznositi novine, pomoći staroj susjedi), i sam zaraditi džeparac.

● Zapamti da te tvoji roditelji vole najviše na svijetu i da je ova situacija najbolje rješenje koje su mogli smisliti. Stoga ne budi sklon voljeti jednog više ili manje, jer oni čine sve da bi ti bio sretan.


● Pitanje: Zašto mi to čine? Ne postavljaj si ga više! Oni bi najradije da je njihova ljubav bila vječna, no niz čimbenika dovela ih je do ove situacije i nažalost najviše ispaštaš ti. No, ne zaboravi, oni to ne čine tebi, tebi žele najbolje!

● Nikad ne krivi sebe! Odrasli često griješe, rade pogreške koje mnoge čine nesretnima, često i ne shvaćajući koliku bol nekome nanose. Zato nikako ne krivi sebe, odrasli bi se mnogo puta trebali posramiti svojih nepromišljenih postupaka.


● Ne zapostavljaj školu, hobije, prijatelje, dečka ili curu zbog situacije svojih roditelja. Dokaži na taj način roditeljima kako se postaje mlada, odgovorna i zrela osoba, izvršavajući sve svoje obaveze na vrijeme. Odrasli često uče od vlastite djece, jer njihov optimizam, entuzijazam i volja za životom pokretač je svega.

● Tata ima novu djevojku, a mama novog dečka? Znamo, nikad nisi ni pomislio da bi mama mogla imati bilo kog osim tate, ni tata bilo koga osim mame, ali njihov život kreće dalje, i oni kao i u svim ljubavnim filmovima kreću u potragu za ljubavi svog života. Možda će proći nekoliko osoba kroz tvoju kuću, ali ne radi scene, i čitavo vrijeme imaj na umu kako i jedan i drugi roditelj imaju pravo na novu ljubav u svom životu, ali da si im ti i dalje na prvom mjestu, jer ti si plod njihove ljubavi.

● Ako imaš braću ili sestre, razgovaraj s njima o tome kako se osjećaš i razmijenit ćete iskustva. Nemoj se sramiti onog što osjećaš, a sa sigurnošću ćeš se osjećati bolje kada s nekim podijeliš svoje osjećaje, strahove, želje i nade. Ukoliko nemaš braće ili sestara uvijek možeš pronaći pomoć psihologa u školi ili na fakultetu, koji će objeručke prihvatiti tvoj problem i olakšati ti i riješiti tvoj problem.


● Vjerojatno najvažnije od svega je činjenica da ti i dalje imaš oba roditelja, makar žive odvojeno, i da ih možeš vidjeti odvojeno ili zajedno kad god ti to poželiš. Mnogo je djece koja nikada nisu vidjela ni jednog od svojih roditelja, žive zamišljajući ta dva bića koja bi sad mogla biti kraj njih, ali ih nema, stoga glavu gore i sjeti se kako te tvoji roditelji vole više od svega i najvažnija si im osoba na svijetu.

♥ My dreams are coming true♥
http://usamljenosrce.blogger.ba
10/05/2009 11:15